Pi-dag krijgt dit jaar een extra feestelijk tintje met een nieuw wereldrecord. Er zijn nu meer dan 31 biljoen cijfers na de komma berekend, en dat voor de eerste keer met de hulp van cloud-technologie. Het record staat op naam van Emma Haruka Iwao, die in Japan voor Google Cloud werkt. Voor haar is het naar eigen zeggen een kinderdroom die uitkomt.

Pi, een magisch getal voor tal van wiskundigen en wetenschappers. Het getal is nodig om de omtrek en de oppervlakte van een cirkel te berekenen. Kort gezegd is pi de omtrek van een cirkel met diameter 1 of de oppervlakte van een cirkel met straal 1. Je kan er niet alleen cirkels en cilinders mee berekenen, maar ook natuurkundige golven. Pi vindt zijn toepassing in tal van domeinen, niet alleen wiskunde, maar ook in bijvoorbeeld bouwkunde, computertechnologie en ruimtevaart.

De meeste mensen kennen pi als 3,14, of met wat geluk, als 3,1415. In werkelijkheid begint het daar pas. Na de komma volgen nog oneindig veel cijfers. Voor heel wat wetenschappers is het een uitdaging om zoveel mogelijk getallen na de komma te kunnen berekenen. Niet gemakkelijk, want pi is een irrationaal getal dat geen vastgezet patroon volgt.

Tot nu was men er al in geslaagd om pi uit te rekenen tot ongeveer 22,4 biljoen cijfers achter de komma. Ter info: 1 biljoen is een 1 met 12 nullen. De Japanse Google Cloud-ontwikkelaar Emma Haruka Iwao heeft dat record nu kunnen breken. Met de hulp van cloud computing kon ze pi berekenen tot meer dan 31 biljoen cijfers achter de komma, meer bepaald 31.415.926.535.897.

Lees meer op: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/14/nieuw-wereldrecord-voor-pi-meer-dan-31-biljoen-cijfers-berekend/