MathCHAMPIONSHIP

Wat? Sudoku kampioenschap
Wanneer? Op 17 september van 14:00 – 16:00 tijdens het MathFest festival
Waar? Volksterrenwacht Beisbroek, Zeeweg 96, te Brugge
Inschrijvingen? Voor meer informatie, zie hieronder

Sudoku is dé puzzel van de 21e eeuw! Het is inmiddels een vertrouwd beeld geworden: wachtende mensen in vertrekhallen, vliegtuigpassagiers, treinreizigers, strandgangers, allemaal diep weggedoken in een puzzelboekje met vierkanten en cijfers. In alle landen van de wereld houden mensen zich bezig met sudoku. Daarnaast zijn er wereldkampioenschappen waarbij vaak nieuwe varianten worden bedacht.

Ook wiskundigen houden zich bezig met sudoku, enerzijds door allerlei complexe vragen te proberen op te lossen (zoals: hoeveel cijfers dienen er gegeven te zijn om een sudoku uniek oplosbaar te maken), anderzijds door ook varianten te bedenken. Enkele jaren geleden bedacht wiskundige Aad Thoen samen met puzzelspecialist Aad van de Wetering een scala sudoku’s welke zij ‘’exotische sudoku’s’’ noemden. Thema’s die aan bod komen zijn pentomino’s, even/oneven, symmetrie, magie, vormsudoku en rekendoku, en nog exotischer zaken. Een speciale conditie, ongelijke diaburen genoemd, speelt een hoofdrol en het aantal hints per puzzel is in de regel minder dan tien. Hieronder een voorbeeld, waarbij de gegeven cijfers de decimalen van het getal π zijn.

Ter gelegenheid van het wiskundefestival MathFest 2023 wordt het Vlaams kampioenschap ‘’Exotische sudoku’s’’ georganiseerd. In een aantal rondes, waarin steeds deelnemers worden geëlimineerd,  wordt de Vlaamse kampioen bepaald. De spelregels worden vooraf bekendgemaakt aan de deelnemers, inclusief een aantal oefenpuzzels. Tijdens de wedstrijd worden nieuwe puzzels opgelost, en degene die dit als snelste kan wordt uiteindelijk de Vlaamse kampioen! Er zal een mooi prijzenpakket zijn voor de 10 hoogst geëindigde deelnemers.

Men kan zich inschrijven voor dit kampioenschap door een mail te sturen aan platformwiskundevlaanderen@gmail.com met als onderwerp “sudoku kampioenschap” en jouw voor- en achternaam. De spelregels en een aantal oefenpuzzels worden dan toegestuurd, zodat men deze alvast kan bestuderen. Aanmelding op de dag zelf kan ook, maar dan is er minder voorbereidingstijd!