Resultaten:
Op Pi-dag, 14 maart, 2021 werd het Platform Wiskunde Vlaanderen officieel opgericht. Tegelijk werd de eerste prijsvraag van het Platform gelanceerd, een heel algemene vraag: “Wat betekent wiskunde in uw leven?” (zie ook hieronder). Op de deadline, palindroomdag, 22-02-2022, hadden 14 deelnemers hun verhaal ingestuurd.
We kregen een divers palet aan inzendingen. Sommigen bewierookten de schoonheid en de elegantie van de wiskunde. Anderen beklemtoonden de samenhang tussen wiskunde en technologische en wetenschappelijke vooruitgang. Ook de zekerheid en ondubbelzinnigheid van wiskundige stelling werden in de kijker gezet. Een enkeling gaf aan dat de liefde haar in contact bracht met de wiskunde. En we kregen veel lofzangen op het beroep van leerkracht wiskunde, door passionele leerkrachten. Het lezen van die inzendingen was een waar plezier, en de keuze voor een was niet eenvoudig.
Na beraadslaging kwam de jury tot het volgende besluit:
Prijswinnaar: Geert Van Laere, leerkracht wiskunde OLVI-Piux X, Zele, voor zijn eloquente betoog dat een oprechte passie voor wiskunde uitstraalt, en dat ook het enigszins bedreigde beroep van leerkracht wiskunde bejubelt. Geert wint een jaarabonnement van EOS, alsook een geldprijs van 250 euro. Zijn essay leest u hier.
Daarnaast wou de jury nog een bijzondere vermelding geven aan volgende deelnemers:
- Sven Bogaerts stuurde ons een poëtische lofzang op de wiskunde en de waarheid.
- Brenda Debbaut raakte ons met haar breekbare getuigenis over de houvast die wiskunde haar bood.
- Jente Roosenbroeck charmeerde ons met haar aanstekelijk enthousiasme voor wiskunde-onderwijs.
- Evy Heynen toverde een glimlach op ons gezicht met een haiku die weergeeft hoe ze via de liefde de wiskunde vond, of was het omgekeerd. Die haiku lees je hier.
Voor deze deelnemers voorzien we een exemplaar van het boek “Wiskunde” van Ann Dooms.
De prijsuitreiking van deze prijsvraag vond plaats op woensdag 16 maart 2022 tijdens het pi-dag event van de VVWL.
Prijsvraag:
Al onze maatschappelijke en technologische vooruitgang heeft op een of andere manier een wiskundige component nodig. Denk maar aan computers, internet, de mobiliteitsknoop, de klimaatverandering, of de transitie naar groene energie. Wiskunde belangt iedereen aan, los van leeftijd, beroep of opleidingsniveau. Iedereen wordt onderwezen in de wiskunde, zowel omwille van het algemeen vormende karakter als omwille van de praktische relevantie. Toch blijft de enorme impact van wiskunde meestal goed verborgen. Erger nog: hoe meer onze maatschappij steunt op wiskunde, hoe moeilijker jongeren en ouderen het hebben om die impact te zien en erdoor geboeid te worden. Daar willen we verandering in brengen en we roepen daarvoor jouw hulp in!
Welke impact heeft de wiskunde op jou gehad?
Hoe heeft wiskunde jouw leven veranderd?
Wat we zoeken:
- Inzichten of lofzangen over de impact van wiskunde op jouw leven en werk.
- We verwelkomen inzendingen in de vorm van een tekst, beeldmateriaal of een combinatie van beide – in beide gevallen: zo specifiek mogelijk, goed onderbouwd en op een aantrekkelijke manier gepresenteerd.
Wat we niet zoeken:
- Weerleggingen over het nut van wiskunde.
- We zijn niet op zoek naar de beste proza of het mooiste visuele kunstwerk, hoewel het duidelijk en to-the-point presenteren van uw ideeën zal helpen om uw boodschap over te brengen.
Wat we bieden:
- De jury – die bestaat uit de oprichters van het Platform Wiskunde Vlaanderen – zal beslissen om maximaal drie geldprijzen uit te reiken, elk tussen 100 en 500 euro.
- Een jaarabonnement op EOS.
- Een super interessant boek over wiskunde.
- Een publiek forum voor de geselecteerde ideeën in samenspraak met de laureaten. Dit kan zijn onder de vorm van een presentatie of publicatie op Pi-dag 2022.
Wie kan meedoen?
Iedereen, ongeacht leeftijd, nationaliteit, affiliatie of loopbaanfase.