Naar aanleiding van het 400-jarig jubileum van de eerste rekenmachine van Wilhelm Schickard hebben een aantal collega’s van de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen de handen in elkaar geslagen om een tentoonstelling samen te stellen over

400 jaar mechanisch rekenen.

Deze kleine, maar fijne tentoonstelling bevat onder andere replica’s van de Schickard en Leibniz machines, en tal van andere hoogtepunten uit de geschiedenis van het mechanisch rekenen.

Het openingssymposium vindt plaats op 22 september, op campus Groenenborger van de Universiteit Antwerpen, om 16:00 u. in auditorium G.T.105.

Het programma bestaat uit:

  • 16:05 – Verwelkoming door rector prof. dr. Herman Van Goethem, en decaan prof. dr. Tom Breugelmans
  • 16:15 – Toelichting bij de tentoonstelling door Paul Levrie, Erwin Smet en Christophe Vande Velde
  • 16:25 – Gastlezing door prof. dr. Ina Prinz, Universiteit Bonn en directeur van het Arithmeum “400 years of mechanical calculators”
  • 17:00 – Opening tentoonstelling, gevolgd door een receptie en vrij bezoek

U bent van harte uitgenodigd, en schrijft in via: https://forms.office.com/e/tvypJvkLxz

Ook als u niet aanwezig kan zijn op 22 september, is de tentoonstelling nog t.e.m. 6 september 2024 te bezoeken, elke werkdag van 8:30 u. tot 16:30 u. Bezoek in het weekend is enkel mogelijk op afspraak.

Paul, Erwin en Cris geven op 14 december 2023 ook een langere lezing, over het onderwerp, gevolgd door een geleid bezoek aan de tentoonstelling, in het kader van de Spectrum lezingenreeks: https://www.uantwerpen.be/nl/evenementen/spectrum/programma-spectrum/geschiedenis-rekenen-hulpmiddelen-expo/

Categorieën: In de kijker