MathHAPPENINGS

Wereldrecord
aperiodieke betegeling

Om 13:30 legt Jean Paul Van Bendegem de eerste steen van een collectieve recordpoging in aperiodiek betegelen. Vier uur lang zal er gepuzzeld worden om zoveel mogelijk tegeltjes te kunnen leggen. Meer info: http://www.platformwiskunde.be/het-wereldrecord-aperiodiek-vloertegelen/

Imaginary tentoonstelling

Vandaag vindt de allerlaatste dag plaats van de Imaginary tentoonstelling. Kom doorlopend genieten van de pracht en kracht van wiskunde. Meer info over deze tentoonstelling vind je hier. Er vinden ook gidsmomenten plaats op volgende momenten:

  • 13:15 – 13:45 door Paul Igodt
  • 14:15 – 15:15 door Jan De Beule
  • 15:15 – 15:45 door Paul Igodt
  • 16:15 – 16:45 door Stijn Symens

Mad about Math

Mollenvangers Conny en Thomas nemen de kinderen mee op verschillende wiskunde quests doorheen de hele namiddag van 13:00 tot 17:00.

Over Bruggen

Help Johan Blom bij het bouwen van papieren bruggen.

Planetenzoektocht

Reis met ons mee door de ruimte en volg de zoektocht langs het planetenpad. Deze zoektocht brengt je van de parking (Diksmuide Heirweg) naar het festivaldomein.

Kampioenschap exotische sudoku

Doe mee aan het kampioenschap exotische sudoku’s en win leuke prijzen. Er zullen twee rondes plaatsvinden verspreid over de dag. Deze twee rondes, inclusief de prijsuitreiking, vinden plaats tussen 14:00 en 16:00. Inschrijven vooraf is mogelijk, meer info vind je hier.

Een burgerexperiment: hoe stabiel is een
één-tweetje?

Neem deel aan dit korte experiment van Jean Paul Van Bendegem dat op het terrein zal plaatsvinden van 14:50 tot 15:00. Iedereen welkom, des te meer deelnemers, des te interessanter het resultaat.

MathTALKS
(Koetshuis)

13:25 – 13:55
Rinus Roelofs

Vanaf 8 jaar

Bewegende beelden: de kunst van M.C. Escher en Animatie
M.C. Escher had animaties niet echt nodig, hij had zo zijn eigen methodes ontwikkeld om toch beweging te suggereren. Toch kunnen we middels animaties weer iets meer begrijpen van het werk van M.C. Escher.

13:55 – 14:15
Ann Kiefer

Vanaf 15 jaar

Wat is wiskunde? Science Slam
In deze Science Slam legt Ann met heel wat humor uit wat wiskunde eigenlijk is.

14:15 – 14:55
Ann Dooms (VUB) en Amandine David

Van weefgetouwen tot AI
Wat is de gemeenschappelijke noemer tussen het weven van prachtige stoffen en ChatGPT? Wiskunde natuurlijk!
De lezing bestaat uit twee delen van 20 minuten. In het eerste deel (NL) gaan we van stof tot digitaal, terwijl we in het tweede deel (EN) terugkeren van digitaal naar stof. Hierna kan je ook zelf aan de slag in de workshop vanaf 16:00, in onze MathFAIR stand.

15:10 – 15:40
Frederik Vanhoutte

Vanaf 15 jaar

Alles onder controle?/!
Chaos, willekeur, determinisme, niet-lineariteit, complexiteit. Wat betekenen deze termen voor ons en onze systemen? In deze lezing deelt Frederik zijn bedenkingen over deze vraag en laat hij zien hoe deze vragen terugkomen in zijn generatieve kunstpraktijk.

15:45 – 16:00
David Eelbode (UAntwerpen)

Fun with Math
Tijdens deze presentatie geeft David een beetje inkijk in het leven van de wiskundige en bewijst hij dat er een reden is waarom je fundamentele wiskunde niet kan spellen zonder fun.

16:05 – 16:35
Stefaan Vaes
(KULeuven)

vanaf 15 jaar

Puzzelen met 1 stukje
We maken een reis door mozaïeken en vlakvullingen, van het Alhambra tot de zeer recent ontdekte ein-stein. Met dat hoogst merkwaardige puzzelstukje kan je in alle richtingen onbeperkt blijven puzzelen zonder dat hetzelfde patroon zich ooit herhaalt.

16:50 – 17:20
David Dehenauw (VTM)

vanaf 15 jaar

Turbulent weer op komst? Wiskunde brengt je in veiligheid!
David legt, op een laagdrempelige en visuele manier, uit welke rol wiskunde speelt in het voorspellen van (nood)weer, vertrekkend van eenvoudige basiswetten (o.a. de behoudswetten).

MathWORKS
(Kasteel 2e verdiep)

13:15 – 13:45
Wil Schilders
(TU Eindhoven en Platform Wiskunde NL)

Sudoku – fun, but also serious mathematics (NL, slides in EN)
Sudoku is een prachtig tijdverdrijf voor veel mensen, jong en oud. Deze lezing begint met een aantal voorbeelden van technieken om sudoku’s op te lossen. Zelfs de moeilijkste sudoku van de wereld zal aan bod komen. In het tweede deel van de lezing laten we zien dat er vele wiskundige vragen verwant zijn aan sudoku, waar soms al oplossingen van zijn gevonden en in een aantal gevallen ook nog niet.
Nadien vindt er ook een Vlaams Kampioenschap Exotische sudoku plaats. Meer info vind je hier: Kampioenschap Exotische sudoku

14:00 – 14:45
Pascale en Stijn (UAntwerpen)
7 – 14 jaar + ouders

Goochelen met wiskunde
Rekenen saai? Wiskunde moeilijk? Vergeet het! In deze workshop demonstreren Stijn Symens en Pascale Hepp wiskundige goocheltrucjes waarmee je je ouders en grootouders kan overdonderen.

15:00 – 15:50
Luc Gheysens
12 – 99 jaar

WISKUNDE is MAGISCH
Maak tijdens deze workshop kennis met magische wiskundige rariteiten. Gehele getallen van 0 tot 100 komen aan bod. Naast een reeks weetjes, getalspelletjes, puzzels en meetkundige vondsten, ontdek je ook enkele eenvoudige rekentrucs.

16:00 – 17:00
Debat Grijze Cellen en Eos

Debat: Hoe verbeteren we ons wiskundeonderwijs?
We vinden het uit met Filip Moons en Isabel Goffa. Eos-redacteur Ilse Boeren modereert.

Filip Moons is universitair docent wiskundedidactiek aan de Universiteit Utrecht. Hij was leerkracht wiskunde in het middelbaar onderwijs, en lerarenopleider en promovendus aan de UAntwerpen. Hij vertegenwoordigt de Vlaamse Vereniging voor Wiskundeleraars in de ontwikkelcommissies van de eindtermen wiskunde.

Isabel Goffa behaalde een PhD aan de VUB en is leraar wiskunde aan Atheneum De Ring in Leuven. Ze vertegenwoordigt de Vlaamse Vereniging voor Wiskundeleraars in de ontwikkelcommissies van de eindtermen wiskunde voor de derde graad.

MathFAIR
(Tenten)

MathCRAFT

Inside-out, outside-in (kunstenares Felicitas Rohden in dialoog met Rudi Penne)
Kleine happening om 13:15 en 15:30 met een woordje uitleg over haar werk (5-7 minuten).
Dromenvangers
DOEdecaëders
DOE mee aan de uitdaging tot het maken van zoveel mogelijk kunstzinnige dodecaëders! Ontwerp je eigen patroon op een vijfhoek en zet deze samen met de andere deelnemers in elkaar tot een dodecaëder. Van 6 – 106 jaar.
From binary code to woven patterns (16:00 – 17:30)
During the workshop, we’ll work by hand (off the loom) using textile strips to make large scale weavings, observing both the simplicity and the infinite possibilities of weaving. By using, diverting or combining binary patterns (canvas, satin, twill, etc.), the participants will be able to explore the mathematical nature of this technique and create their unique piece. From 5 years old
(Talking English is not necessary to take part in the workshop)
Wiskundig kleuren
Klassieke kleurboeken tonen dolfijnen en giraffen maar waarom geen wiskundige tekeningen? Enkele tekeningen uit Huylebroucks “Kleurboek wiskunde” zullen op grote vellen papier beschikbaar zijn om zo de praktische wiskunde te oefenen, in navolging van kunstenaars Leonardo da Vinci en Luc Tuymans, die ook wiskundig kleurden. Van 3 tot 103 jaar.

MathDEMOS

Math4Industry
Ontdek welke wiskundige uitdagingen bedrijven hebben voorgelegd aan deelnemers, bestaande uit onderzoekers, postdocs, wetenschappers en industriëlen, tijdens de Math4Industry week. Welke innovatieve oplossingen zijn er bedacht om hieraan tegemoet te komen?
De wiskunde achter Rubiks kubus
We illustreren met behulp van een computer de wiskunde achter Rubiks kubus. Present is ook de mindcuber, een LEGO-robot die Rubiks kubus feilloos, zij het niet noodzakelijk snel, kan oplossen!
Doorgestoken kaart
Het is moeilijk voorstelbaar dat er ooit een tijd was waarin een correcte kaart voor navigatie geen evidentie was. Toch zijn de kaarten die nu gebruikt worden verre van een weerspiegeling van de werkelijke wereld. Zijn we dan echt zo slecht in het maken van kaarten? En waarom? Deze en andere interessante vragen zullen we in deze interactieve tentoonstelling proberen oplossen.

MathGAMES

Breinbrekers voor bollebozen: Enkele uiteenlopende puzzels voor jong en oud: kan jij ze kraken? Er zit heel wat wiskunde achter deze puzzels en we doen die graag uit de doeken, maar voorkennis is zeker niet vereist om ze op te lossen! Vanaf 6 jaar.
MathsJam is ooit ontstaan door een intiatief van Matt Parker: in een aantal steden verspreid over de wereld komen mensen met een verschillende achtergrond op regelmatige tijdstippen samen in een kroeg om uitgedaagd te worden door puzzels, raadsels en allerlei vouwproblemen. De Antwerpse MathsJam is hiervan een succesvol voorbeeld, en mag dan ook niet ontbreken op MathFest. Het A-MJ-team: Stijn Dierckx, Paul Levrie, Stijn Symens, David Eelbode, Rudi Penne.
Involution en Revolution: Je beweegt je in een wereld van spellen met zeer eenvoudige regels en een toenemende complexiteit die de deuren openen naar een wiskundig universum (vanaf 4 jaar).
En nog verschillende andere wiskundige breinbrekers: Dudeney’s puzzel, toren van Hanoi, etc.

MathSHOPS

Boeken, spellen en leuke wiskundige gadgets

SPONSORS